Wel of niet meedoen aan de Week van de Lentekriebels?

Zorg voor Seksualiteit - kennis informatie - de seksuele opvoeding die bij je past

Veel scholen die zich bewust worden van de noodzaak om seksualiteit aandacht te geven, weten nog niet goed hoe. Omdat dan ook de agenda al erg vol is gepland, beginnen zij met een themaweek.

In deze week geven zij meerdere lessen over het onderwerp. De meeste scholen werken daarbij met een bestaande methode, zoals Kriebels in je buik of Veiligwijs, andere scholen ontwikkelen zelf enkele lessen. Natuurlijk is het mooi en nodig om dit thema aandacht te geven. Sommige scholen ervaren deze themaweek dan ook als een handige eerste kennismaking hiermee.

Toch adviseren we vanuit Veiligwijs deze themaweek niet. Even in een week een paar lessen geven, is niet hoe het thema opgepakt zou moeten worden. Het thema is zo breed, het zou het hele jaar door aan bod kunnen komen. In de gouden weken, in de gymlessen, kort voordat leerlingen naar de middelbare school gaan: het is altijd belangrijk en actueel.

Sensitief werken, aansluiten op je klas, een zorgvuldige opbouw, leerkrachten die goed voorbereid en getraind zijn, het volop betrekken van ouders zijn belangrijke elementen die een school moet meenemen in de relationele en seksuele vorming. In een week lukt dit maar nauwelijks. Ook zien we dat veel scholen (en leerkrachten) in een themaweek de lessen kiezen die zij het meest makkelijk vinden om te geven. Op die manier komen andere, ook belangrijke onderwerpen, niet aan bod. Een gemiste kans.

Overweeg je dus aan de themaweek mee te doen, neem dan ook bovenstaande argumenten in overweging. En natuurlijk kun je ook de kennismaking en de zorgvuldige voorbereiding met elkaar combineren. En daar zijn we wel voorstander van. Gebruik de themaweek als aanzet en aanleiding tot het structureel inplannen van dit onderwerp. Veel scholen die met Veiligwijs werken, beginnen in het voorjaar of in de Week van de Lentekriebels met de lessen. Dan plannen zij die lessen tot aan de zomer in. Zo gebruik je de periode vanaf september voor het werken aan de veiligheid in de klas en biedt dat een goede basis om in het voorjaar het thema op te pakken.

***

Benieuwd naar wat voor jouw school werkt of zou je eens vrijblijvend advies willen? Kijk op www.veiligwijs.nl of neem contact op met Jolanda Penninkhof via j.penninkhof@veiligwijs.nl.

***

Toevoeging 8 oktober 2023: Voor scholen en GGD-en bekend, maar voor veel ouders en media niet: de Week van de Lentekriebels wordt georganiseerd door de Rutgersstichting in samenwerking met de GGD. Veiligwijs is hier geen partner van en niets van de media-uitingen, woordvoering of het materiaal is van ons.

Leave a Replay

Gerelateerde berichten

Paarse Vrijdag op School: Het Balanceren van Inclusiviteit en Respectvol Samenleven

Online zien we de aandacht voor Paarse vrijdag weer toenemen. Omdat wij veel contact hebben met basisscholen en zij werken met ons materiaal over seksualiteit, delen we graag het volgende: Er werken ongeveer 80 scholen met Veiligwijs. Al deze scholen geven aandacht aan relationele en seksuele

Hoe kunnen we de transgenderzorg verbeteren?

Met veel interesse keken we naar de uitzending van Zembla over de transgenderzorg in Nederland van 24 oktober. We zijn blij met deze kritische en zorgvuldig tot stand gekomen uitzending. Nu het stof wat is neergedaald, en reacties wellicht minder heftig zijn, willen we hier

Stop met het onnodig framen; kritisch zijn is niet 'traditioneel' of 'anti-rechten'.

Afgelopen week een nieuwsbericht van het College voor de Rechten van de Mens. Ook wij geloven dat het belangrijk is om ons in te zetten voor gendergelijkheid en het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Maar de uitersten die nu worden gecreëerd baren ons zorgen. Zo