Natuurlijk had ik weleens moeite met de voorlichtingscampagnes die ik voorbij zag komen… ‘Verneuk je nieuwe relatie niet met een oude soa.’ ‘Zonder hoesje kom ik niet in je poesje.’ Ik vroeg me af waar deze voorlichting op gebaseerd was, maar dacht tegelijkertijd dat ik misschien gewoon zelf te ‘bleu’ of conservatief was. Totdat ik me voor zowel studie als werk in de seksuele voorlichting, nationaal en internationaal, ging verdiepen. Ik schrok van wat ik tegenkwam. De ‘neutraliteit’ en wetenschappelijke betrouwbaarheid waar ik in geloofde, bleek fragieler te zijn dan ik had gedacht.
Belangrijke waarden voor gezonde seksualiteit
We worden allemaal gestuurd, en op zijn minst beïnvloed, door onze idealen. Ook de voorlichters, de Nederlandse overheid, de opiniemakers en ja, ook de onderzoekers en interventie-ontwikkelaars. Het deed en doet me verdriet dat we in Nederland zo snel in een gepolariseerd debat terecht komen. Dat er zo weinig goede voor- en tegenargumenten besproken worden. Dat we geen onderscheid lijken te maken tussen seksuele vrijheid en seksuele gezondheid, of tussen seksuele rechten en seksuele gezondheid.
We hebben de waarden die nodig zijn voor seksuele gezondheid en veiligheid, bestempeld als bekrompen, betuttelend of conservatief. Een gemiste kans. Want daardoor gooien we het kind met het badwater weg. Waarden als liefde, veiligheid, respect, wederkerigheid, zorgvuldigheid en duurzaamheid, zijn niet betuttelend. Ze zijn nodig voor het kunnen maken van eigen persoonlijke en veilige keuzes op het gebied van seksualiteit en relaties.
Sensitief benaderen van mensen, gezinnen, culturen en geloven
Vanuit Zorg voor Seksualiteit willen we een waardevol verhaal over seksualiteit en relaties geven. We sluiten aan bij de verschillen die er zijn tussen kinderen, volwassenen, gezinnen, culturen en geloven. Juist bij het onderwerp seksualiteit is dat zo hard nodig. We werken sensitief. Dit betekent dat we rekening houden met de culturele, religieuze of persoonlijke achtergrond van mensen en hoe dat hen in het dagelijks leven – en dus ook in het gesprek over seksualiteit – beïnvloedt.
Ons doel is niet om anderen onze visie op te leggen of mensen over hun grenzen te duwen. Nee, ons doel is dat mensen betrouwbare informatie hebben ontvangen om over hun eigen waarden na te denken en eigen, veilige en gezonde keuzes te maken. In het geven van die voorlichting staat veiligheid centraal. Niet alleen in het omgaan met seksualiteit, maar ook al in het gesprek erover. Want als je in het gesprek over seks al je grenzen over moet, hoe kun je dan leren dat je dat in real-life juist niet moet doen?
Grote verschillen in je team? Een dilemma (vaak een verschil in visie over seksualiteit) tussen cliënt, ouders en zorgverleners? Verschillende cliënten met een andere culturele achtergrond? We ondersteunen jullie graag. Neem contact op via info@zorgvoorseksualiteit.nl.