Van 4 tot 8 maart is het de Week van de Lentekriebels. Deze week is het initiatief van Rutgers in samenwerking met de GGD’en, en wordt al achttien jaar door hen georganiseerd.
Als Zorg voor Seksualiteit vinden het we het belangrijk dat er met kinderen op een zorgvuldige manier gesproken wordt over het thema seksualiteit, waarbij wij werken vanuit onze waardegerichte benadering. We werken sensitief, om zo rekening te houden met alle persoonlijke, culturele en religieuze verschillen die er zijn.
Dit thema vraagt een zorgvuldige voorbereiding door de school. Vanaf de start van onze lesmethode in 2018, trainen we leerkrachten, worden ouders betrokken en zit er een zorgvuldige opbouw in de lessen, passend bij het moment, de leeftijd en ontwikkeling van kinderen. De scholen die met Veiligwijswerken, hebben dit structureel ingebed in het school.
Een themaweek over een gevoelig onderwerp als seksualiteit, vinden we niet passend. Ook zien we dat het in de praktisch voor basisscholen praktisch onmogelijk is om leerkrachtenworkshops en ouderavonden (en ouderbetrokkenheid) in het schooljaar in te plannen precies rond de themaweek.
De werkzaamheden die Rutgers en de GGD-en doen met overheidsfinanciering, moeten wij als stichting zelf doen. Een deel van die kosten wordt gedekt met de vraagprijs voor Veiligwijs, een ander deel met de bijdrage van donateurs. Daardoor is ons materiaal vele malen duurder als het materiaal van Rutgers. De toegankelijkheid voor scholen en de vrijheid om te kiezen is ongelijk.
In de publiciteit wordt sinds de zorgen van ouders vorig jaar, een andere indruk gewekt. De Week van de Lentekriebels zou los van de methode Kriebels in je buik staan, en er wordt gewezen op de keuzevrijheid van de school. Daardoor is het niet duidelijk dat voorbereiding, woordvoering en de ontwikkeling van extra materialen voor deze week, specifiek bij Rutgers ligt en een weergave is van hun visie en werkwijze. Deze is niet representatief voor die van ons.
Wellicht zijn er enkele scholen die met Veiligwijs werken en meedoen aan de Week van de Lentekriebels, deze keuze ligt bij de scholen zelf.
Voor de scholen die wel deze themaweek aandacht willen geven aan het thema seksualiteit, hebben we een gespreksopener ontwikkeld. Deze kun je hier kosteloos opvragen. Het biedt de handvatten om met jouw schoolteam een eerste gesprek over relationele en seksuele vorming op jullie school te starten.