VOOR Professionals

Een scala aan hulpvragen

Als professional zet je je dagelijks in voor goede zorg, goed onderwijs of bijvoorbeeld voor een goede samenwerking binnen jouw team van collega’s. En als het over seksualiteit gaat, weet jij dat hulpvragen erg uiteen kunnen lopen;

  • Een cliënte die aan de pil wil, terwijl jij twijfels hebt over haar veiligheid in de relatie die ze heeft.
  • Een cliënt waarvan jullie zien dat hij niet weet hoe hij met zijn seksuele gevoelens om moet gaan. Jullie willen hem helpen, maar de familie heeft hier problemen mee.
  • Een leerkracht die zich in wil zetten voor een veilig schoolklimaat, maar die dat op zo’n uitgesproken manier doet dat hij zijn collega’s niet meekrijgt.
  • Onzekerheid binnen jullie geloofsgemeenschap, omdat jullie geen heldere visie hebben op veiligheid en seksuele diversiteit.

Over de stichting

Vanuit Zorg voor Seksualiteit onderscheiden we ons door onze persoonlijke en sensitieve aanpak. Elke situatie is anders en elke vraag is anders. We zullen doorvragen naar context, twijfels of onzekerheden, omstandigheden of beoogde doelen voor de mensen waar jij mee werkt. We willen de begeleiding bieden, waardoor je met het thema seksualiteit om kunt gaan op een manier die bij jou of jullie organisatie past, die veiligheid borgt en die jouw teamleden, cliënten of bijvoorbeeld leden van een geloofsgemeenschap helpt om vorm te geven aan een veilige, gezonde seksualiteit.

ONDERSTEUNING VOOR professionals

We hebben brede ervaring met het ontwikkelen van nieuwe lesmodules voor diverse doelgroepen en het trainen van verschillende groepen (zoals studenten, leerkrachten PO en VO, en gedragswetenschappers voor zorginstellingen). Ook begeleiden we trajecten voor onderwijs of zorg op het gebied van visie, identiteit en seksualiteit. In onze werkwijze staat het sensitief werken en onze waardengerichte benadering centraal.

Adviestraject

In een adviestraject denken we met jullie mee over wat jullie als een probleem of gemis ervaren. Hoe kan de veiligheid om over seksualiteit te praten, in een team verbeterd worden? Hoe kunnen studenten meer leren over seksualiteit, om dat in hun werk met cliënten of bijvoorbeeld leerlingen toe te passen? Ook kan het zijn dat jullie een visie willen vormen die rekening houdt met de kernwaarden van jullie organisatie, doelgroep en de voorwaarden die er vanuit de samenleving gesteld worden. Of er kan sprake zijn van een situatie in een geloofsgemeenschap, waarin er bijvoorbeeld moeite is met de omgang met seksuele diversiteit.

Regelmatig krijgen we de vraag om ‘even’ een workshop in bijvoorbeeld een woongroep of jeugdgroep te verzorgen. Toch is er meestal een oplossing die beter past en die eraan bijdraagt dat jullie als organisatie niet afhankelijk worden van ons, maar dat jullie zelf het thema op kunnen pakken.

Bij een adviestraject bespreken we met elkaar wat nodig is, wat een passend eindproduct is en hoe we jullie daarbij kunnen ondersteunen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Lezingen & workshops

Bij een op maat gemaakte workshop, lezing of training bespreken we de situatie die je binnen je organisatie graag verbeterd ziet worden. Kijkend naar de context, het doel, de doelgroep en de beschikbare tijd gaan we dan samen na wat een goede invulling is voor de workshop of training. Dit kan uiteenlopen van het inzetten op het vergroten van veiligheid of visievorming, of een lezing over seksualiteit voor een grote groep professionals.

De expertise van onze medewerkers is divers. Daardoor kunnen we zowel op communicatie, zorgverlening, onderwijs, sensitief werken en visievorming (in relatie tot seksualiteit) diverse doelgroepen van professionals bedienen.

‘Dat ouders met hun kinderen gaan praten en jongerenwerkers met hun tieners. Zodat kinderen en tieners leren dat zij uniek zijn, dat zij er mogen zijn en dat zij veilige keuzes kunnen maken. Dat is waarom wij dit thema aandacht geven en hier hulp bij hebben gevraagd.’

TEAMLEIDER, ZORGINSTELLING

Kennis en verhalen voor professionals

Zorg voor Seksualiteit - kennis informatie - Hoe ga ik om met jongens en meiden in mijn woongroep die sexting interessant vinden

Hoe ga ik om met jongeren in mijn woongroep die sexting interessant vinden?

De politie waarschuwde ervoor. Steeds meer jongens en meiden worden online gechanteerd of misbruikt. Waar eerder nog zogenaamde loverboys slachtoffers ‘op straat’ zochten, gebeurt dat nu online. Het is een groeiend probleem voor de politie, maar natuurlijk het meest voor de jongens en meiden die... Lees meer
Zorg voor Seksualiteit - kennis informatie - aandacht voor diversiteit cultuur seksualiteit relaties

Aandacht voor diversiteit - ook in seksualiteit

Overal is er aandacht voor seksuele diversiteit. Kinderen en jongeren leren al jong over alle vormen van seksuele geaardheid die er zijn; LHBTIQA+. Ze kunnen ze vaak feilloos opsommen, beter nog dan veel volwassenen. Die aandacht voor diversiteit is nodig. Vooral als de boodschap daarover... Lees meer

Reacties van professionals

Neem contact op

Wil je meer informatie over een traject op maat, of het organiseren van een workshop, training of lezing?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief geven we je nieuwe inspiratie, tips, achtergrondinformatie bij actueel nieuws of voorbeelden uit de praktijk. Voor de geïnteresseerde lezer die zijn of haar gedachten wil blijven scherpen over seksualiteit en met praktische tips verder wil.