VOOR Professionals

Een scala aan hulpvragen

Als professional zet je je dagelijks in voor goede zorg, goed onderwijs of bijvoorbeeld voor een goede samenwerking binnen jouw team van collega’s. En als het over seksualiteit gaat, weet jij dat hulpvragen erg uiteen kunnen lopen;

  • Een cliënte die aan de pil wil, terwijl jij twijfels hebt over haar veiligheid in de relatie die ze heeft.
  • Een cliënt waarvan jullie zien dat hij niet weet hoe hij met zijn seksuele gevoelens om moet gaan. Jullie willen hem helpen, maar de familie heeft hier problemen mee.
  • Een leerkracht die zich in wil zetten voor een veilig schoolklimaat, maar die dat op zo’n uitgesproken manier doet dat hij zijn collega’s niet meekrijgt.
  • Onzekerheid binnen jullie geloofsgemeenschap, omdat jullie geen heldere visie hebben op veiligheid en seksuele diversiteit.

Over de stichting

Vanuit Zorg voor Seksualiteit onderscheiden we ons door onze persoonlijke en sensitieve aanpak. Elke situatie is anders en elke vraag is anders. We zullen doorvragen naar context, twijfels of onzekerheden, omstandigheden of beoogde doelen voor de mensen waar jij mee werkt. We willen de begeleiding bieden, waardoor je met het thema seksualiteit om kunt gaan op een manier die bij jou of jullie organisatie past, die veiligheid borgt en die jouw teamleden, cliënten of bijvoorbeeld leden van een geloofsgemeenschap helpt om vorm te geven aan een veilige, gezonde seksualiteit.

ONDERSTEUNING VOOR professionals

We hebben brede ervaring met het ontwikkelen van nieuwe lesmodules voor diverse doelgroepen en het trainen van verschillende groepen (zoals studenten, leerkrachten PO en VO, en gedragswetenschappers voor zorginstellingen). Ook begeleiden we trajecten voor onderwijs of zorg op het gebied van visie, identiteit en seksualiteit. In onze werkwijze staat het sensitief werken en onze waardengerichte benadering centraal.

Adviestraject

In een adviestraject denken we met jullie mee over wat jullie als een probleem of gemis ervaren. Hoe kan de veiligheid om over seksualiteit te praten, in een team verbeterd worden? Hoe kunnen studenten meer leren over seksualiteit, om dat in hun werk met cliënten of bijvoorbeeld leerlingen toe te passen? Ook kan het zijn dat jullie een visie willen vormen die rekening houdt met de kernwaarden van jullie organisatie, doelgroep en de voorwaarden die er vanuit de samenleving gesteld worden. Of er kan sprake zijn van een situatie in een geloofsgemeenschap, waarin er bijvoorbeeld moeite is met de omgang met seksuele diversiteit.

Regelmatig krijgen we de vraag om ‘even’ een workshop in bijvoorbeeld een woongroep of jeugdgroep te verzorgen. Toch is er meestal een oplossing die beter past en die eraan bijdraagt dat jullie als organisatie niet afhankelijk worden van ons, maar dat jullie zelf het thema op kunnen pakken.

Bij een adviestraject bespreken we met elkaar wat nodig is, wat een passend eindproduct is en hoe we jullie daarbij kunnen ondersteunen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Lezingen & workshops

Bij een op maat gemaakte workshop, lezing of training bespreken we de situatie die je binnen je organisatie graag verbeterd ziet worden. Kijkend naar de context, het doel, de doelgroep en de beschikbare tijd gaan we dan samen na wat een goede invulling is voor de workshop of training. Dit kan uiteenlopen van het inzetten op het vergroten van veiligheid of visievorming, of een lezing over seksualiteit voor een grote groep professionals.

De expertise van onze medewerkers is divers. Daardoor kunnen we zowel op communicatie, zorgverlening, onderwijs, sensitief werken en visievorming (in relatie tot seksualiteit) diverse doelgroepen van professionals bedienen.

‘Dat ouders met hun kinderen gaan praten en jongerenwerkers met hun tieners. Zodat kinderen en tieners leren dat zij uniek zijn, dat zij er mogen zijn en dat zij veilige keuzes kunnen maken. Dat is waarom wij dit thema aandacht geven en hier hulp bij hebben gevraagd.’

TEAMLEIDER, ZORGINSTELLING

Kennis en verhalen voor professionals

Het Belang van Een Bewuste Visie voor Seksuele Vorming

Om goede keuzes te maken, is het essentieel om te weten waar je voor staat. Dit geldt met name als het gaat om de seksuele vorming van kinderen, een onderwerp dat zowel scholen als ouders aangaat. De keuzes die je maakt in dit proces, of... Lees meer

Seksuele voorlichting: van framing naar een onderzoek naar de inhoud

Framing: alsof alles misinformatie was Al meteen in en na de Week van de Lentekriebels kon je het zien gebeuren: veel ouders maakten zich zorgen. Wij vinden het belangrijk om deze zorgen serieus te nemen. Meteen hierna kon je op internet eigenlijk overal lezen, dat... Lees meer

Stop met het onnodig framen; kritisch zijn is niet 'traditioneel' of 'anti-rechten'.

Afgelopen week een nieuwsbericht van het College voor de Rechten van de Mens. Ook wij geloven dat het belangrijk is om ons in te zetten voor gendergelijkheid en het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Maar de uitersten die nu worden gecreëerd baren ons zorgen. Zo... Lees meer

Reacties van professionals

Neem contact op

Wil je meer informatie over een traject op maat, of het organiseren van een workshop, training of lezing?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief geven we je nieuwe inspiratie, tips, achtergrondinformatie bij actueel nieuws of voorbeelden uit de praktijk. Voor de geïnteresseerde lezer die zijn of haar gedachten wil blijven scherpen over seksualiteit en met praktische tips verder wil.