Voor ouders
Jij als ouder
Als ouder wil je het beste voor je kind, maar soms mis je concrete informatie of handvatten over seksualiteit. Hoe praat je over seksualiteit? Hoe leer je je kinderen herkennen wat veilig is?
Vanuit de media en de sociale (online) omgeving, komt er veel op kinderen af. Maar ook op jou als ouder en opvoeder. Daarnaast is veel informatie over seks erg expliciet is of past het niet bij je eigen normen en waarden. Daar kun je je best onzeker over voelen.
IEDERE OUDER IS ERVARINGSDESKUNDIGE
Wij geloven dat jij als ouder de kennis en vaardigheden voor een goede seksuele opvoeding al zelf in huis hebt. Of je nu een partner hebt, gescheiden bent, jong of oud bent, gelovig bent of niet: je weet hoe je bent omgegaan met je eigen onzekerheden, gevoelens en ervaringen.
De kern is te ontdekken wat je wilt meegeven aan je kinderen en waar je hen bij wilt begeleiden.
Wij ondersteunen je in die zoektocht en geven je handvatten hoe je dat kunt doen, op een manier die bij jou en bij je kinderen past.
Over de stichting
Veilig zijn is een diep verlangen van ieder mens. Weerbaarheid, plezier of het gebruiken van voorbehoedsmiddelen maken deel uit van seksuele voorlichting, maar wij geloven dat veilige relatievorming van jongs af aan de basis is. Daarom bieden we betrouwbare informatie en investeren we in de vaardigheden om kinderen van jongs af aan te leren veilige keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit.
We hebben meer dan vijftien jaar ervaring in het werken aan veilige relationele en seksuele vorming, door het verzorgen van trainingen en ouderavonden, het ontwikkelen van modules en lesmateriaal en het schrijven van boeken en artikelen.
ONDERSTEUNING VOOR OUDERS
Als ouder wil je je kind begeleiden bij het maken van veilige en gezonde keuzes, vanuit voldoende zelfvertrouwen en betrouwbare informatie. Wij bieden via onze blogs, boeken, ouderavonden, informatiemateriaal en een webinarserie praktische tips over de seksuele opvoeding.
Webinarserie
Een gratis webinar serie over de seksuele opvoeding, voor ouders en opvoeders, gerelateerd aan Veiligwijs. Je kunt je nog opgeven voor de webinar van 17 oktober.
Wil je meer informatie ontvangen? Neem contact op.
Webinar voor ouders en leerkrachten die meer informatie willen over de waardegerichte lesmethode Veiligwijs, op donderdag 7 november om 10.00 uur en 19.30 uur
Je kunt je via het formulier hieronder opgeven voor de webinars.
Boeken van Saar & Jop
De prentenboeken over Saar en Jop maken weerbaarheid en seksualiteit op een intieme en toegankelijke manier bespreekbaar. In deze serie zijn verkrijgbaar:
• Saar en Jop. Over identiteit, intimiteit en vriendschap (vijfde druk)
• Saar en Jop praten over seksualiteit (vijfde druk)
• Saar en Jop over verschillende gezinnen (verschijnt september 2023)
Naast de illustraties, helpen de zoekplaten en gespreksvragen je om met je kinderen te praten over hoe uniek ze zijn, hoe ze eigen keuzes kunnen maken, hoe een zwangerschap ontstaat en hoe verschillend gezinnen kunnen zijn.
Kijk voor de boeken Van alles over seks, In gesprek over seks en Seks voor iedereen op www.arjetborger.nl. Deze boeken zijn ook te bestellen via boekhandel en webshop.
Informatieboekje Veilig wijs worden
Veilig wijs worden is een boekje van zestien pagina’s met veel tips en informatie over de seksuele opvoeding. Praktisch voor jezelf om thuis bij de hand te hebben en leuk om aan andere ouders en opvoeders cadeau te geven.
Dit boekje is vanaf een afname van vijf exemplaren te bestellen via: info@zorgvoorseksualiteit.nl.
Deelnemers aan de webinarserie ontvangen na afloop dit informatieboekje gratis thuis.
Ouderavond
Op een ouderavond krijgen ouders betrouwbare informatie en praktische tips over de seksuele opvoeding. We geven informatie over de seksuele opvoeding en ouders gaan in gesprek over casussen.
Juist in het gesprek over seksualiteit is het nodig rekening te houden met hoe de achtergrond, cultuur, gezinssituatie, persoonlijke kenmerken of het geloof invloed heeft op het dagelijks leven van mensen. Vanuit onze waardengerichte werkwijze bieden we inspirerende kennis en praktische tools aan voor concrete hulpvragen en situaties binnen het gezin.
Deze ouderavond kan door scholen, geloofsgemeenschappen en andere instellingen georganiseerd worden.
'‘Met mijn zoon praten over seksualiteit. Soms weet ik niet wie wie voorlicht. Juist daarom wil ik er meer over lezen en praten. Ook wil ik goed weten wat er via sociale media op hem afkomt.’
Jeroen, 37 jaar
Kennis en verhalen voor ouders
Het Belang van Een Bewuste Visie voor Seksuele Vorming
Seksuele voorlichting: van framing naar een onderzoek naar de inhoud
Stop met het onnodig framen; kritisch zijn is niet 'traditioneel' of 'anti-rechten'.
Reacties van andere ouders
Neem contact op
Wil je meer informatie over de seksuele opvoeding? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief in het blok hieronder. Ben je enthousiast geworden over een ouderavond en wil je dit namens jouw school, gemeente of bijvoorbeeld kerk organiseren? Of heb je andere vragen?