‘Ik ben geen expert. Wat moet ik nu vertellen in de seksuele opvoeding?’

Zorg voor Seksualiteit - kennis informatie - Ik ben geen expert - Wat moet ik nu vertellen in de seksuele opvoeding

Veel ouders zoeken naar houvast, naar ‘hoe het hoort’ in de seksuele opvoeding. Zo krijgen we vaak de vraag: ‘Wat vertel ik aan kinderen over seks, en wanneer?’ Ouders zoeken naar definities, begrippen of de goede volgorde waarop zij informatie moeten gaan geven.

Wat vertel je over seks aan je kinderen?

Het is belangrijk je kinderen de benodigde informatie tegen, maar er is geen vastomlijnde volgorde of manier waarop dat moet. Daarnaar blijven zoeken is een gemiste kans. Je laat dan je eigen gevoel, ervaringen en kennis buiten schot. En jij kent je kinderen, en jezelf, echt het beste…

In de seksuele opvoeding kun je beginnen met de vraag: Wat wil je aan je kinderen meegeven? Dat ze eigen keuzes kunnen maken? Dat ze geloven in liefde? Dat ze met vertrouwen en goed voorbereid de wereld tegemoet treden? Dat ze weten wat ze willen in een verkering? Schrijf dit eens voor jezelf op.

Wat is voor jou belangrijk in seksualiteit?

Kijk eens goed naar jezelf, je relaties en je herinneringen. Wat is voor jou belangrijk?

Van welke ervaringen werd je blij? Wat vond je moeilijk? De onzekerheid toen je voor het eerst verliefd werd? Diegene die in jouw verkering over je grenzen heen ging? Het intense gevoel van geliefd zijn toen iemand precies op het goede moment, jou echt zag? Of hoe alleen je je voelde, toen je niet wist wat je eerste menstruatie (of zaadlozing) was? Hoe schuldig je je voelde, omdat niemand je normale uitleg over zelfbevrediging had gegeven? Hoe je te vroeg aan seks begon, omdat je niemand had om erover te praten en zelf onvoorbereid was? Hoe je met alleen zijn omgaat?

Je bent als ouder ook ervaringsdeskundige

Iedereen is anders. Maar iedereen is ervaringsdeskundige.

Voor wat jij wil meegeven is geen handboek. Jij bent zelf het handboek vol met ervaringen. Of je nu getrouwd bent, alleenstaand, kinderen hebt of (nog) niet. Je weet als je goed naar jezelf kijkt wat voor jou belangrijk is.

In het praten over seksualiteit gaat het dus om de levensvaardigheden die jij wilt bevestigen en stimuleren. Wat zijn voor jou belangrijke waarden? Voor welke ervaringen wil je je kinderen (proberen te) behoeden? Hoe belangrijk is het voor jou je geliefd te voelen, en hoe kun je dat ook aan kinderen meegeven? Hoe kun je hen voorbereiden, welke informatie hebben ze daarvoor nodig en welke vaardigheden mogen ze oefenen? Hoe kun je hen helpen eigen keuzes te maken?

Naar jezelf kijken vraagt moed. Maar moed en liefde gaan goed samen. Het is die liefde die je zal helpen moedig genoeg te zijn om elke keer weer met vertrouwen aan te sluiten bij de leefwereld en de vragen van je kinderen.

Leave a Replay

Gerelateerde berichten

Paarse Vrijdag op School: Het Balanceren van Inclusiviteit en Respectvol Samenleven

Online zien we de aandacht voor Paarse vrijdag weer toenemen. Omdat wij veel contact hebben met basisscholen en zij werken met ons materiaal over seksualiteit, delen we graag het volgende: Er werken ongeveer 80 scholen met Veiligwijs. Al deze scholen geven aandacht aan relationele en seksuele

Hoe kunnen we de transgenderzorg verbeteren?

Met veel interesse keken we naar de uitzending van Zembla over de transgenderzorg in Nederland van 24 oktober. We zijn blij met deze kritische en zorgvuldig tot stand gekomen uitzending. Nu het stof wat is neergedaald, en reacties wellicht minder heftig zijn, willen we hier

Stop met het onnodig framen; kritisch zijn is niet 'traditioneel' of 'anti-rechten'.

Afgelopen week een nieuwsbericht van het College voor de Rechten van de Mens. Ook wij geloven dat het belangrijk is om ons in te zetten voor gendergelijkheid en het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Maar de uitersten die nu worden gecreëerd baren ons zorgen. Zo