De politie waarschuwde ervoor. Steeds meer jongens en meiden worden online gechanteerd of misbruikt. Waar eerder nog zogenaamde loverboys slachtoffers ‘op straat’ zochten, gebeurt dat nu online. Het is een groeiend probleem voor de politie, maar natuurlijk het meest voor de jongens en meiden die erin vast komen te zitten.
Vaak voelen jongens en meiden veel schaamte om erover te praten. Het eerste dat belangrijk is, is dat je diegene die het meemaakt niet veroordeelt. Het is juist moedig van diegene het te vertellen en hulp te zoeken!
Tips: zo ga je het gesprek aan met jongeren over sexting
Maar voorkomen is beter dan genezen. Enkele praktische tips voor het gesprek hierover:
- Iets dat je deelt op internet, verdwijnt niet zomaar van het internet. Als je iets met een ander deelt en de ander plaatst het, ook niet.
- ‘Iemand die vandaag je vriend is, kan morgen je vijand zijn.’ Dit is een fundamentele gedachte waar iedereen bij stil moet staan. Iemand die je vandaag vertrouwt kan morgen, bijvoorbeeld als je de verkering uitmaakt, veranderen. Ook dat moet je je bedenken als iemand om een blootfoto vraagt.
- Al bij je eerste gevoel van angst, ongemak of chantage mogen je alarmbellen gaan rinkelen.
- Stel jezelf in de relaties die je hebt de vraag of je het goede met de ander voor hebt. En stel jezelf de vraag of de ander dat ook voor jou heeft.
- Wat levert het versturen van een naaktfoto je op? Of degene die er om vraagt?
- Durf je ook nee te zeggen? Heb je daar voldoende eigenwaarde en zelfvertrouwen voor?
- Ken je de ander goed en in real-life? (Iemand kan zich online als iemand anders voordoen.)
- Kan de ander tegen het antwoord, als je geen foto stuurt? Als dat niet zo is weet je meteen dat die ander niet bezig is met jou, maar met zichzelf. Is dat wat jij het beste vindt voor jezelf?
- Ga respectvol met iemand om die wel een naaktfoto heeft gemaakt en verzonden. Deel de foto nooit verder met anderen. Stel jezelf voor dat het jouw foto is, dan zou je dat ook niet willen.
Je kunt ook eens een opdracht samen maken. Bedenk het stappenplan wat ervoor nodig was om vroeger een naaktfoto te maken en (afgedrukt) aan een ander te geven. Praat dan ook met elkaar over de risico’s die eraan zaten. Op welke stappen daarvan was het goed mogelijk dat je foto gezien werd door anderen? Waarom deden kinderen en jongeren het vroeger niet?
Bedenk dan het stappenplan om datzelfde nu te doen, en de mogelijke risico’s ervan. Je ziet dat de actie nu veel makkelijker gaat dan eerder, maar dat de risico’s vele en vele maken groter zijn.
We begeleiden enkele woongroepen in hoe zij seksualiteit bespreekbaar kunnen maken met hun jongeren. Wil je ook begeleiding op maat voor jullie woongroep, neem dan contact met ons op via info@zorgvoorseksualiteit.nl.