Hoe ga ik om met jongeren in mijn woongroep die sexting interessant vinden?

Zorg voor Seksualiteit - kennis informatie - Hoe ga ik om met jongens en meiden in mijn woongroep die sexting interessant vinden

De politie waarschuwde ervoor. Steeds meer jongens en meiden worden online gechanteerd of misbruikt. Waar eerder nog zogenaamde loverboys slachtoffers ‘op straat’ zochten, gebeurt dat nu online. Het is een groeiend probleem voor de politie, maar natuurlijk het meest voor de jongens en meiden die erin vast komen te zitten.

Vaak voelen jongens en meiden veel schaamte om erover te praten. Het eerste dat belangrijk is, is dat je diegene die het meemaakt niet veroordeelt. Het is juist moedig van diegene het te vertellen en hulp te zoeken!

Tips: zo ga je het gesprek aan met jongeren over sexting

Maar voorkomen is beter dan genezen. Enkele praktische tips voor het gesprek hierover:

  • Iets dat je deelt op internet, verdwijnt niet zomaar van het internet. Als je iets met een ander deelt en de ander plaatst het, ook niet.
  • ‘Iemand die vandaag je vriend is, kan morgen je vijand zijn.’ Dit is een fundamentele gedachte waar iedereen bij stil moet staan. Iemand die je vandaag vertrouwt kan morgen, bijvoorbeeld als je de verkering uitmaakt, veranderen. Ook dat moet je je bedenken als iemand om een blootfoto vraagt.
  • Al bij je eerste gevoel van angst, ongemak of chantage mogen je alarmbellen gaan rinkelen.
  • Stel jezelf in de relaties die je hebt de vraag of je het goede met de ander voor hebt. En stel jezelf de vraag of de ander dat ook voor jou heeft.
  • Wat levert het versturen van een naaktfoto je op? Of degene die er om vraagt?
  • Durf je ook nee te zeggen? Heb je daar voldoende eigenwaarde en zelfvertrouwen voor?
  • Ken je de ander goed en in real-life? (Iemand kan zich online als iemand anders voordoen.)
  • Kan de ander tegen het antwoord, als je geen foto stuurt? Als dat niet zo is weet je meteen dat die ander niet bezig is met jou, maar met zichzelf. Is dat wat jij het beste vindt voor jezelf?
  • Ga respectvol met iemand om die wel een naaktfoto heeft gemaakt en verzonden. Deel de foto nooit verder met anderen. Stel jezelf voor dat het jouw foto is, dan zou je dat ook niet willen.

Je kunt ook eens een opdracht samen maken. Bedenk het stappenplan wat ervoor nodig was om vroeger een naaktfoto te maken en (afgedrukt) aan een ander te geven. Praat dan ook met elkaar over de risico’s die eraan zaten. Op welke stappen daarvan was het goed mogelijk dat je foto gezien werd door anderen? Waarom deden kinderen en jongeren het vroeger niet?

Bedenk dan het stappenplan om datzelfde nu te doen, en de mogelijke risico’s ervan. Je ziet dat de actie nu veel makkelijker gaat dan eerder, maar dat de risico’s vele en vele maken groter zijn.

We begeleiden enkele woongroepen in hoe zij seksualiteit bespreekbaar kunnen maken met hun jongeren. Wil je ook begeleiding op maat voor jullie woongroep, neem dan contact met ons op via info@zorgvoorseksualiteit.nl.

Leave a Replay

Gerelateerde berichten

Paarse Vrijdag op School: Het Balanceren van Inclusiviteit en Respectvol Samenleven

Online zien we de aandacht voor Paarse vrijdag weer toenemen. Omdat wij veel contact hebben met basisscholen en zij werken met ons materiaal over seksualiteit, delen we graag het volgende: Er werken ongeveer 80 scholen met Veiligwijs. Al deze scholen geven aandacht aan relationele en seksuele

Hoe kunnen we de transgenderzorg verbeteren?

Met veel interesse keken we naar de uitzending van Zembla over de transgenderzorg in Nederland van 24 oktober. We zijn blij met deze kritische en zorgvuldig tot stand gekomen uitzending. Nu het stof wat is neergedaald, en reacties wellicht minder heftig zijn, willen we hier

Stop met het onnodig framen; kritisch zijn is niet 'traditioneel' of 'anti-rechten'.

Afgelopen week een nieuwsbericht van het College voor de Rechten van de Mens. Ook wij geloven dat het belangrijk is om ons in te zetten voor gendergelijkheid en het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Maar de uitersten die nu worden gecreëerd baren ons zorgen. Zo