Om goede keuzes te maken, is het essentieel om te weten waar je voor staat. Dit geldt met name als het gaat om de seksuele vorming van kinderen, een onderwerp dat zowel scholen als ouders aangaat. De keuzes die je maakt in dit proces, of je nu een school of een ouder bent, zijn vaak gebaseerd op je eigen perspectief en waarden. Welke taal gebruik je om over seksualiteit te praten? Wat vertel je en wat laat je juist niet zien? Het maken van bewuste en doordachte keuzes in seksuele vorming is van cruciaal belang, en dit begint met het hebben van een duidelijke visie.
Een visie gaat niet alleen over hoe je naar de wereld kijkt, maar ook over je verwachtingen voor de toekomst. Het woord “visie” komt van het Latijnse “videre,” wat “zien, inzien, inzicht hebben” betekent. In de context van opvoeding en vorming is het hebben van een visie van groot belang. Het is als een belofte die je doet aan jezelf, je collega’s, leerlingen en ouders. Het dient ook als een leidraad, waardoor je weet waarom je bepaalde keuzes maakt.
De visie van een school is vaak verweven met de identiteit en waarden van de school. Wat vindt de school belangrijk en welke waarden staan centraal in de opvoeding? Het gaat ook om het beeld van de toekomst dat de school voor ogen heeft. Tegelijkertijd moet een visie rekening houden met de context van de school, zoals de omgeving en de achtergrond van de leerlingen en hun ouders. Dit is met name van belang bij seksuele en relationele vorming, waarbij context van groot belang is.
Binnen seksuele en relationele vorming zijn er vier verschillende visies te onderscheiden van waaruit “seksuele voorlichting” wordt gegeven. Elke visie leidt tot verschillende keuzes, accenten en taalgebruik. Het is belangrijk om deze visies te begrijpen, omdat er niet één “juiste” manier van voorlichten is. Visies zijn altijd gekleurd door waarden en dus subjectief. Het feit dat er verschillende benaderingen zijn, opent vaak de ogen van scholen die niet wisten dat er keuzemogelijkheden waren.
Als we een school leren kennen, benadrukken we altijd het belang van keuzevrijheid. Kies een benadering die past bij de school, de leerlingen en het team. Informeer jezelf, lees in en, nog belangrijker, ga in gesprek over wat je belangrijk vindt. Wat hebben leerlingen nodig om gezonde, veilige en verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit? Seksuele en relationele opvoeding is een samenwerking tussen scholen en ouders. Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren, vanuit gelijkwaardigheid, en te begrijpen wat voor jou belangrijk is en waarom. Op die manier kunnen keuzes worden gemaakt die de ontwikkeling van kinderen en leerlingen het beste dienen.