Veel ouders voelen zich onzeker over de seksuele opvoeding die zij geven. Je hoort zoveel ouders vertellen dat ze het moeilijk vinden om hierin te vertrouwen op jezelf. Op de ouderavonden die we geven komt deze onzekerheid veel naar voren. Er worden veel vragen gesteld waar we dan met elkaar over in gesprek gaan.
Vragen van ouders
‘Ben ik niet te open?’ Nee, dat zul je niet snel zijn. Met de open samenleving van nu zal er ontzettend veel informatie op hen afkomen. Dan kunnen ze het beter van jou gehoord hebben.
‘Ben ik niet te gesloten?’ Als je uitlegt waarom je sommige dingen privé vindt, ben je een voorbeeld van het bewaken van je grenzen.
‘Weet ik te weinig van seks?’ Als je naar jezelf kijkt, weet je wel hoe het ervoor staat. Weet je er te weinig van, zorg dan dat je meer te weten komt. Weet voldoende over de moderne voorbehoedsmiddelen en van andere ontwikkelingen zoals het risico op grooming.
‘Maar ik heb zelf geen of te weinig positieve ervaringen. Wat weet ik er nou van?’ Heb je zelf geen prettige ervaringen, of is jullie seksuele relatie niet bevredigend, dan is dat moeilijk. Wees niet bang om hierbij hulp te zoeken. Als je niets doet en jouw kijk op seksualiteit is negatief, dan zul je dat – zelfs onbewust – aan je kinderen mee kunnen geven. Bedenk wat jij nodig hebt of zou hebben gehad, om een positieve kijk op seksualiteit te ontwikkelen.
‘Ik wil bepaalde normen meegeven, doe ik dat niet te streng?’ Misschien – dat weet alleen jij. Je kunt ook vragen aan je kinderen wat ze vinden van de manier hoe je over seksualiteit praat. Verdiep je in je zoon of dochter, kijk wat er bij hen speelt, wat hun overtuigingen zijn en sluit aan op hen in het gesprek.
‘Ik wil mijn kinderen beschermen voor wat er ‘in de wereld’ op hen afkomt, hoe doe ik dat?’ Begrijpelijk dat je dingen om je heen ziet gebeuren, bijvoorbeeld in de media, waar je je zorgen over maakt. Maar wees ook eerlijk over de wereld: er zijn gelukkig nog veel kinderen wiens ouders wel bij elkaar zijn, er zijn nog veel jonge stellen die ervoor kiezen om elkaar trouw te zijn en er zijn veel mensen die om elkaar geven en zielsveel van elkaar houden.
Zo boos is die buitenwereld niet altijd. Zet je kinderen er niet tegen af, maar laat hen met trots – in die wereld – volgens hun eigen waarden leven. Er is nog veel liefde in de wereld, ook liefde die trouw, onvoorwaardelijk en duurzaam is.
Wat je belangrijk vindt
Seksualiteit gaat over jezelf, het onderwerp raakt je en komt dus heel dichtbij. Maar juist omdat het over jezelf gaat, weet je diep van binnen ook heel goed wat je zelf nodig had. Dat maakt dat je ook weet wat jij belangrijk vindt voor jouw zoon of dochter. Welke waarden zijn belangrijk voor jou en wens jij ook je kinderen toe? Zelfvertrouwen, eigenwaarde, liefde, veiligheid, trouw, respect, kennen en gekend worden, gelijkwaardigheid, aandacht, zorgzaamheid, gezondheid. Als je weet wat voor jezelf belangrijk is, weet je ook wat je aan je zoon of dochter kunt meegeven èn voorleven.
En wees dus niet onnodig onzeker, maar durf kritisch te zijn op wat er om je heen gebeurt – bijvoorbeeld de voorlichting die op school wordt gegeven. Ga daarover in gesprek. Vraag hoe de school met het onderwerp seksualiteit omgaat. Praat met elkaar over de waarden die jullie – jij en de school – aan jonge kinderen willen meegeven.
Toch kan het gebeuren dat het gesprek niet lukt en ze op school voorlichting geven waar je niet achter staat. Durf dan keuzes te maken. Vertrouw op je gevoel en laat je niet in met trends waarvan anderen zeggen dat dat goed is voor jouw kind. Jij kent jezelf, jouw waarden èn je kinderen het beste.